Κατά το τελευταίο εξάμηνο των σπουδών σας (Δ' εξάμηνο), οι φοιτητές συντάσσετε τη διπλωματική σας εργασία. Πρόκειται για μια εξειδικευμένη έρευνα που αποτελείται από ένα θεωρητικό και ένα ερευνητικό κομμάτι. Φυσικά, κάθε φοιτητής έχει στο πλευρό του τον επιβλέποντα καθηγητή του, ο οποίος αναλαμβάνει να τον καθοδηγεί και τον υποστηρίζει στην έρευνα που πραγματοποιεί. Η διπλωματική εργασία παρουσιάζεται ενώπιον της Τριμελούς Επιτροπής μετά τη λήξη του Δ' εξαμήνου και βαθμολογείται. Η συγγραφή και η υποστήριξη της διπλωματικής εργασίας αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση των σπουδών και την απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου.
Η επιλογή του επιβλέποντα σχετίζεται συνήθως με το θέμα το οποίο ενδιαφέρει τον φοιτητή. Θα πρέπει να έχετε κάνει μια μικρή έρευνα, να έχετε στο μυαλό σας περίπου το θέμα με το οποίο θα θέλατε να ασχοληθείτε και τον τρόπο με τον οποίο θα θέλατε να το αναπτύξετε. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αναρωτηθείτε ποιος από τους διδάσκοντες κατέχει σε βάθος το γνωστικό αντικείμενο με το οποίο επιθυμείτε να ασχοληθείτε. Αφού γίνει η πρώτη προσέγγιση και επικοινωνία, εκείνος θα σας κατευθύνει και θα σας βοηθήσει στο σχεδιασμό της εργασίας.
Μετά το τέλος του Γ' εξαμήνου, σας αποστέλλεται ένα email από τη Γραμματεία του ΠΜΣ Πολιτική, Διοίκηση και Αξιολόγηση στην Εκπαίδευση που σας ενημερώνει για την προθεσμία δήλωσης του θέματος και του επιβλέποντα της διπλωματικής εργασίας. Στο διάστημα που ορίζεται, καλό είναι να έχετε επικοινωνήσει με τον επιβλέποντα καθηγητή, να έχετε ορίσει από κοινού το θέμα και τις κατευθυντήριες γραμμές στις οποίες θα κινηθείτε. Κι αυτό, για να μπορέσετε να αποστείλετε έγκαιρα στη γραμματεία τα απαιτούμενα έντυπα.
Τα έντυπα που πρέπει να συμπληρώσετε και να αποστείλετε στη Γραμματεία του ΠΜΣ Πολιτική, Διοίκηση και Αξιολόγηση στην Εκπαίδευση (pdae[at]eds.uoa[dot]gr) είναι:
Όπως θα σας συμβουλεύσει και ο επιβλέποντας καθηγητής, είναι σημαντικό να αναζητήσετε πλούσια και επιστημονικά τεκμηριωμένη βιβλιογραφία από νωρίς. Στην αναζήτηση των πηγών σας μπορούν να σας βοηθήσουν εργαλεία της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής όπως είναι ο Κατάλογος Βιβλιοθήκης στον οποίο μπορείτε να αναζητήσετε βιβλία και περιοδικά. Ένα ακόμα χρήσιμο εργαλείο είναι η Ενιαία Αναζήτηση που σας δίνει πρόσβαση σε ένα πολύ μεγάλο κατάλογο ηλεκτρονικών διαδικτυακών πηγών. Γενικότερα, στις μέρες μας η πληροφορία είναι πλούσια, αλλά παράλληλα εγκυμονεί κινδύνους. Για αυτό, προσέχετε ώστε οι πηγές από τις οποίες αντλείτε πληροφορίες να είναι έγκυρες.
Η συγγραφή της διπλωματικής εργασίας είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα όλους τους φοιτητές που βρίσκονται σε αυτό το στάδιο των σπουδών τους. Φυσικά, μπορείτε να συμβουλεύεστε τον επιβλέποντα για οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικά με τη δομή και γενικότερα τη σύνταξη της διπλωματικής. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να ανατρέξετε στον Οδηγό Διπλωματικής Εργασίας, ένα χρήσιμο έγγραφο που θα σας κατευθύνει σε όλα τα στάδια της εργασίας σας. Και μην ξεχνάτε! Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφεύγονται τα σφάλματα υποκλοπής.